Delen

“Ik wil dat de pijn stopt maar ik wil ook ooit nog kinderen”

Radio-DJ Angelique Houtveen heeft een dagelijks radioprogramma op Sublime en is de host van onze podcast ‘Komt een mens bij de dokter‘. In aflevering 4 van de podcast, waarin ze spreekt met Miranda die endometriose heeft, vertelt ze dat ze kortgeleden zelf ook deze diagnose heeft gekregen. Ze vindt het belangrijk om hier open over te zijn en doet haar verhaal.

“Ik kreeg begin 2018 de diagnose endometriose. Daar is een lang traject aan vooraf gegaan. Ik ben sinds mijn eerste menstruatie aan de anticonceptiepil. In 2017 stopte ik hiermee: ik wilde wel eens zien hoe mijn ‘normale’ menstruatie was. Die werd echter maand na maand steeds pijnlijker.”

“Dit ging door, tot ik tijdens mijn menstruatie 3 à 4 dagen thuis moest blijven vanwege de pijn. Ik had het gevoel alsof al mijn organen verkrampten, ik moest overgeven en had alleen rust als ik in een warm bad lag. Toen dit drie maanden achter elkaar gebeurde voelde ik: dit kan zo niet langer. Dat vond m’n werkgever trouwens ook.”

“Ik moest tijdens mijn menstruatie 3 à 4 dagen thuisblijven vanwege de pijn.”

“De eerste keer dat ik naar de huisarts ging leverde niks op. Ik ging naar huis, maar drie maanden later kwam de pijn terug, en heftiger. Met die pijn ging ik terug naar de huisarts, die me doorverwees naar een specialist. De endometriose-specialist. Die kon op een echo niks vinden, maar voelde wel ‘iets wat er niet hoorde’.”

“Tegelijkertijd liep ik ook bij een uroloog omdat ik pijn had bij het plassen. Hij zag dat er iets was wat de doorgang tussen mijn nieren en blaas blokkeerde. Toen ik erachter kwam dat ik die pijn alleen voelde tijdens mijn menstruatie, vielen veel puzzelstukjes op hun plek. De blokkade tussen m’n nieren en blaas was littekenweefsel van de endometriose.”

“De endometriose-specialist bevestigde dit iets later. Hij zei: ‘Er zit inderdaad endometriose bij je urineleider, maar ook bij je darmen’. Wat volgde was een onaangenaam gesprek. De specialist gaf me twee opties: of ik moest een hormoon nemen waarmee ik in de overgang terecht zou komen, of ik moest aan een soort anticonceptiepil. Ik stond ineens voor een vreselijke keus en dat terwijl ik nog maar net wist dat ik endometriose had. Ik dacht alleen maar: ‘Ho eens. Natuurlijk wil ik dat deze pijn stopt, maar ik wil ook ooit nog kinderen.’ Ik werd emotioneel, terwijl ik normaal niet snel huil.”

“Ik dacht alleen maar: Ho eens. Ik wil dat deze pijn stopt, maar ik wil ook ooit nog kinderen.”

“Ik koos voor de mildste oplossing en kreeg een anticonceptiepil voorgeschreven. Door die pil kreeg ik echter nog meer pijn. Snel kreeg ik een ander hormoon, die gelukkig wel z’n werk doet. Die gebruik ik nu nog steeds.”

“De fysieke klachten zijn door dit hormoon (en onder andere acupunctuur) erg verminderd, al bestaat bij vrouwen met endometriose natuurlijk de kans dat ze minder vruchtbaar zijn. De endometriose heeft voor mij ook sociale gevolgen. Ik kan bijvoorbeeld niet langetermijn-plannen, omdat mijn arts denkt dat ik misschien dit jaar geopereerd moet worden. Naast deze onzekerheid brengt het ook een stuk schaamte met zich mee. Het klinkt gek, maar het gevoel dat ik niet zomaar spontaan zwanger kan worden omdat ik aan de hormonen zit, dat deed af aan mijn vrouwelijkheid. Zo voelde het, in ieder geval. Inmiddels heb ik het meer geaccepteerd en voel ik ook dat mijn vrouw zijn niet afhangt van mijn mogelijkheid om kinderen te kunnen krijgen.”

“Het gevoel dat ik niet zomaar spontaan zwanger kan worden deed af aan mijn vrouwelijkheid.”

“Mijn tip aan zorgverleners? Luister en vertrouw. Vertrouw erop dat iemand niet zomaar zegt dat diegene hevige pijn heeft. Toen ik voor de tweede keer bij de huisarts kwam, kreeg ik zo’n hevige pijnstiller dat ik ging hallucineren. Er werd niet verder gekeken, maar gedacht: hier heb je iets tegen de pijn. Tegelijkertijd komt daarbij het advies aan vrouwen: luister naar jezelf, jij kent je lichaam het beste. Laat je niet wegsturen als je aanhoudende pijn hebt. Ik hoop het mee te maken dat ik niet geopereerd hoef te worden, omdat er meer kennis is. En als ik dat geluk niet heb, dan hopelijk andere vrouwen na mij.”

Angelique Houtveen is radio-DJ bij Sublime en ze heeft haar eigen podcast: de Angelique Houtveen Podcast.

Lees verder

"Ik heb 20 jaar met het idee gelopen dat het aan mij lag"

Lees hier

"Ons grootste doel is herkenning en erkenning van PMDD"

Lees hier

Podcast #9 "In de rotweken word ik overgenomen door hormonen"

Luister hier