Delen

Maxine hield schade over aan een gemiste hartaanval

Verkeerde diagnoses

De klachten begonnen op mijn 35ste. Misselijk, moe, spierpijn, zweten. Geen energie meer, ik zag asgrauw. Mijn huisarts deed een paar maanden allerlei onderzoeken en toen daar niks uitkwam volgde de diagnose burn-out. Soms rolde ze zelfs met haar ogen als ik weer op consult kwam. Uiteindelijk kreeg ik een hartinfarct en meldde me bij de huisartsenpost. Ik was misselijk en had pijn in mijn kaak en hals – typisch voor vrouwen met hartklachten. Maar ik werd naar huis gestuurd met een zetpil en een foute diagnose: slokdarmkramp. 

Te moe en ziek om te werken

Ik liep toen al bij de cardioloog vanwege mijn hoge bloeddruk. Ik had hem vaak gevraagd om onderzoek te doen naar mijn hart, mijn vader is namelijk op zijn 51ste overleden na een hartoperatie. De cardioloog vond het niet nodig. Maar ik voelde me zo slecht. Werken kon ik niet meer en de trap kwam ik bijna niet op of af. Ik zou in de bloei van mijn leven moeten zijn, maar ik had geen energie en kon amper de dagen doorkomen.

Cardioloog op vakantie

Pas maanden na mijn hartinfarct bleek uit onderzoek dat ik door het oog van de naald was gekropen en zware hartschade had opgelopen. Maar zelfs toen kwam de cardioloog amper in actie. Ik kreeg geen informatie over het vervolgtraject en hij ging op vakantie terwijl ik ontredderd achterbleef.

Geen aansteller

Zijn vervanger stond versteld toen ze mijn dossier met uitslagen las en ze plande vervolgonderzoeken in. Via mijn homeopathisch arts kwam ik terecht bij Angela Maas voor een second opinion. Zij is gespecialiseerd in hartproblemen bij vrouwen. Gelukkig nam zij mij wel serieus. Mijn eigen cardioloog wilde afwachten en met medicatie proberen mijn hart op te lappen. Maar Angela Maas vond dat geen optie. Het was wachten op een volgend infarct, en dat zou ik niet overleven. Dankzij haar kreeg ik een levensreddende hartoperatie, waardoor ik nog enige kwaliteit van leven terug kreeg. Maar een groot deel van de schade aan mijn hart is onomkeerbaar.

Gered door homeopaat

Uiteindelijk bleek dat ik erfelijk belast ben voor hartproblemen, net als mijn vader. De cardioloog die alle symptomen miste heeft zich nooit verontschuldigd. Ik was jong en mijn symptomen waren atypisch, zei hij. Terwijl het bekend is in het vakgebied dat steeds meer jonge vrouwen hartproblemen krijgen, en dat mijn symptomen juist precies passen in het beeld van een hartaanval bij een vrouw. Gelukkig is mijn homeopaat altijd scherp geweest. Hij nam mij en mijn klachten serieus. Hij zei direct dat het wel eens mijn hart kon zijn, en vanwege mijn vader nam hij ook de erfelijkheid in overweging. Hij moedigde me aan om door te gaan met hulp zoeken. Dankzij hem ben ik nog in leven.

 

Maxine is 50 jaar, voedingsconsulent en oprichter van hartinshape.nl