"Ik was altijd weer 'die homo'"

Dirk was depressief, maar werd door de dokter naar huis gestuurd met het advies om maar eens wat vroeger naar bed te gaan. Zijn verhaal laat zien dat aannames (vrouwen zijn vaker depressief dan mannen) en onwetendheid (homoseksuelen blijken vaker depressief dan hetero’s) ervoor kunnen zorgen dat een diagnose lang uitblijft.

Kun jij jezelf zijn bij de dokter?

Kun jij jezelf zijn bij de dokter? Dit vroegen we aan de bezoekers van de Utrecht Pride in juni, waar wordt gevierd dat iedereen zichzelf mag zijn.

 

Meer informatie

Meer dan de helft van de lesbische, biseksuele en homoseksuele scholieren heeft gedragsproblemen. De kans op psychische klachten is voor deze groep ook groot: ze doen ruim vier keer vaker dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten een suïcidepoging. Oorzaken hiervan zijn o.a. dat ze minder kunnen rekenen op steun vanuit het gezin en vaker gepest worden. Daarnaast lopen mannen een verhoogd risico dat hun psychische klachten of depressiviteit niet wordt herkend. Omdat zij depressieve gevoelens eerder negeren, later hulp zoeken en zich anders uiten dan vrouwen wordt de diagnose depressie vaak gemist. In dat opzicht lopen homo- en biseksuele mannen een dubbel risico.