Praktijkervaringen

Aike Pronk is trans man en heeft veel ervaring met onwetendheid van artsen. Opmerkingen als “Weet je het wel zeker?”, “Maar, hoe voel je je dan, hoe weet je dat je een man bent?”, of “O, je wilt zeker ook voor dé laatste operatie gaan, snap ik wel, dan ben je pas echt ‘af’. Een échte ‘man’.” zijn hem niet vreemd. Hij vertelt in dit openhartige verhaal wat dat met hem doet en wat artsen anders kunnen doen in hun benadering van trans personen.

 

Lees Aike’s verhaal

Olaf begeleidde als huisarts een aantal trans personen tijdens hun transitie. Een open houding was essentieel om mensen goed te kunnen begeleiden. Maar ondertussen verstopte hij zich voor zijn eigen trans zijn. Hier vertelt hij hoe hij de medische en sociale transitie ervaart en wat hem dat heeft geleerd als arts.

 

Lees Olaf’s verhaal

Klarina Lingmont, projectleider Spirit&Bascule Verschilt, vertelt over de missie van de organisatie en hoe belangrijk het kan zijn voor jongeren die in de knel komen, toch openlijk kunnen praten over seksualiteit en andere gevoelige onderwerpen: “Wij zorgen ervoor dat sekse, gender en seksuele oriëntatie onderwerpen van gesprek zijn en blijven.”

 

Lees Klarina’s verhaal

Huisarts Merel Geenen ziet onder haar collega’s nog steeds hoe onderbelicht endometriose is, een aandoening die 1 op de 10 vrouwen treft. Het belangrijkste is niet alleen om de symptomen te herkennen, maar ook om de juiste vragen te stellen. “Er zijn meerdere vragen die je als huisarts kunt stellen, om te achterhalen of endometriose misschien een rol speelt.”

 

Lees Merel’s verhaal