Delen

Podcast #2 “Ik was altijd weer die homo”

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast 

Dirk was depressief, maar werd door de dokter naar huis gestuurd met het advies om maar eens wat vroeger naar bed te gaan. Zijn verhaal laat zien dat aannames (vrouwen zijn vaker depressief dan mannen) en onwetendheid (homoseksuelen blijken vaker depressief dan hetero’s) ervoor kunnen zorgen dat een diagnose lang uitblijft.

Depressies bij mannen vaker gemist

Meer dan de helft van de lesbische, biseksuele en homoseksuele scholieren heeft gedragsproblemen. De kans op psychische klachten is voor deze groep ook groot: ze doen ruim vier keer vaker dan hun heteroseksuele leeftijdsgenoten een suïcidepoging. Oorzaken hiervan zijn o.a. dat ze minder kunnen rekenen op steun vanuit het gezin en vaker gepest worden. Daarnaast lopen mannen een verhoogd risico dat hun psychische klachten of depressiviteit niet wordt herkend. Omdat zij depressieve gevoelens eerder negeren, later hulp zoeken en zich anders uiten dan vrouwen wordt de diagnose depressie vaak gemist. In dat opzicht lopen homo- en biseksuele mannen een dubbel risico.

Kan jij jezelf zijn bij de dokter?

Wij waren op de Utrecht Canal Pride 2019, waar gevierd wordt dat iedereen zichzelf mag zijn. We vroegen bezoekers en deelnemers of zij zichzelf kunnen zijn bij de dokter.

Lees verder

AutiRoze: een netwerk van, voor en door LHBTI-personen met autisme

Lees hier

"Wij zorgen ervoor dat sekse, gender en seksuele oriëntatie onderwerpen van gesprek zijn en blijven."

Lees hier

“Het mag niet zo zijn dat roze ouderen weer de kast inkruipen.”

Lees hier