Delen

Podcast #12: “Oudere lesbische vrouwen zijn onzichtbaar, ook in de zorg”

Lees hier de uitgeschreven versie van de podcast

Magda Römgens (85) is lesbisch. Ze groeide op in een tijd waarin lesbisch zijn ‘niet bestond’. Ze trouwde en kreeg kinderen – zoals van haar werd verwacht. Pas op latere leeftijd ontdekt ze dat ze op vrouwen valt. Ze heeft alles zelf moeten uitvinden op dat vlak. Nu heeft ze een missie: aandacht voor lesbische vrouwen in het verzorgingshuis. Aan de zorg voor hen, en andere LHBTI ouderen, kan nog veel verbeteren. En Magda weet hoe.

 

   

Roze Ouderenzorg

Om ervoor te zorgen dat lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuele, transgender en intersekse personen zich thuis en veilig kunnen voelen in een zorg- en welzijnsinstelling, is de Roze Loper ontwikkeld. Tolerantie, respect, inclusie en openheid gelden daarbij als vaste waarden. De Roze Loper is ontwikkeld door Roze 50+, een samenwerkingsverband van ANBO en COC NL, die zich beiden al jaren intensief inzetten voor LHBTI ouderen.

   

 

In 2008 reikte COC Regio Nijmegen voor de eerste keer aan zes woonzorgcentra de Roze Loper uit. De loper is een officieel keurmerk, dat wordt uitgereikt na een traject dat leidt naar sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg – gevolgd door een audit door een onafhankelijke instelling. Cliënten voelen zich bij een Roze Loper-organisatie meer gezien, voelen zich veilig en geaccepteerd in hun seksuele en genderidentiteit.

Roze 50+ ambassadeur Kees van den Berg

Kees van den Berg, ambassadeur van Roze 50+ in Utrecht, onderstreept hoe belangrijk het is dat er in de ouderenzorg aandacht is voor roze ouderen. Middels het initiatief van de Roze Loper draagt Kees eraan bij dat dit binnen zorg- en welzijnsinstellingen gebeurt. De volgende stap is om de thuiszorg hierbij te betrekken. Het doel van Kees is duidelijk: “Het mag niet zo zijn dat roze ouderen weer de kast inkruipen.”

Lees hier het interview

Tour d’Amour

Eén van de activiteiten waar Roze 50+ aan deelneemt is de Tour d’Amour. Deze reist sinds maart 2014 door Nederland en België om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit. Dit doen initiatiefnemer en auteur Eveline van de Putte, Victoria False en Magda Römgens aan de hand van levensverhalen van LHBTI ouderen en bijpassende liedjes. Zie hieronder een impressie van 5 jaar Tour d’Amour:

Meer weten?

Zie ook onze Toolkit ‘Komt een mens bij de dokter’

Bekijk de Toolkit Roze 50+

Lees verder

Podcast #11: “Ik kocht maandverband en deed of ik ongesteld was”

Lees hier

Yoa heeft Parkinson en woont in een woonvoorziening voor oudere LHBTI personen

Lees hier

Podcast #10 “Ik heb andere emotionele reacties dan de meeste mensen”

Lees hier