Read this page in English

De Tentoonstelling

In de tentoonstelling zie en lees je verhalen uit de spreekkamer. Verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames lang niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ontmoet mensen die, hoe verschillend ze ook zijn, één ding met elkaar gemeen hebben: ze zoeken naar passende zorg.

Wanneer je naar een zorgverlener gaat, zoals een huisarts of een psycholoog, wil je zo goed mogelijk worden geholpen en zorg ontvangen die bij jou past. Als patiënt is het belangrijk om informatie te delen, zodat de zorgverlener ervan op de hoogte is wat jou uniek maakt. De zorgverlener moet voldoende kennis hebben over diversiteit in zorgvragen en zich ervan bewust zijn dat iedereen anders is. Toch is dit in de spreekkamer nog niet altijd vanzelfsprekend, zoals de verhalen in deze tentoonstelling laten zien.

De gezondheidszorg is van oorsprong gebaseerd op onderzoek naar het lichaam van een witte hetero man. Inmiddels weten we dat veel factoren van invloed zijn op onze gezondheid en dat deze historische kennis niet altijd op iedereen van toepassing is. Er zijn immers veel aspecten waarin we van elkaar verschillen: we zijn man, vrouw, of willen niet in een hokje gestopt worden. We voelen ons seksueel aangetrokken tot allerlei soorten mensen, juist tot een bepaalde groep of tot helemaal niemand. Verder maken we in ons leven andere dingen mee. Door deze verschillen hebben sommige groepen een groter risico op bepaalde gezondheidsklachten dan anderen.

Zo worden hartinfarcten bij vrouwen vaker niet herkend dan bij mannen, blijkt ook uit het verhaal van Maxine. En is het voor mannen met een depressie lastig om de juiste hulp te vragen, weet Bart uit ervaring. Terwijl ADHD of een autismespectrumstoornis bij vrouwen over het hoofd worden gezien, vertellen Carly en Birsen. Bovendien beschrijven Kai, Nanoah, Jess en Louisa hoe onbegrip en vooroordelen in de zorg ze heeft beïnvloed. Ze vertellen hoe er geen rekening werd gehouden met gewenste aanspreekvormen of hun identiteit, welke impact de lange wachtlijsten voor trans zorg hebben en hoe zij soms geen keuze kregen in hun behandeling. Hierdoor wordt het contact met zorgverleners soms zelfs vermeden.

Daarom vertellen zorgverleners Kawa, Renate, Rosanne en Annika hoe zij proberen om deze onwetendheid en aannames in de zorg te verminderen of weg te nemen. Door eigen initiatieven en zichzelf en hun collega’s dagelijks te herinneren aan het belang van inclusieve zorg, proberen zij rekening te houden met alle aspecten die ons uniek maken. Want, weten zij: we zijn wel gelijk, maar niet hetzelfde.

De gezondheidszorg is volop in ontwikkeling. Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen gelijke kansen op een goede gezondheid krijgt. Daarom zijn COC Nederland, Rutgers en WOMEN Inc. in 2018 de Alliantie Gezondheidszorg op Maat gestart. De Alliantie maakt het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust van de rol die sekse, gender en seksuele oriëntatie spelen bij aandoeningen en de behandeling ervan. Zodat iedereen in de toekomst kan rekenen op passende zorg.

 

De tentoonstelling reist ook dit jaar door Nederland. Check hieronder de route:

3 juli tot 24 juli

Haga Ziekenhuis in Zoetermeer

 

1 mei tot 22 mei

St. Antonius ziekenhuis in Utrecht

 

10 april tot 1 mei

St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein

 

20 maart tot 10 april

Buiten de Waterpoort in Gorinchem

 

28 februari tot 20 maart

Hoekenrodeplein Amsterdam Zuidoost

 

7 februari tot 28 februari

Museumplein in Amsterdam

Arendina kampt sinds haar elfde met extreme menstruatiepijn

Maxine hield schade over aan een gemiste hartaanval

Kai werd als trans jongen in een meidenleefgroep geplaatst

Zorgverlener Annika aan het woord

Jess is trans man en heeft een verstandelijke beperking

Lidewij kreeg op haar 36ste een herseninfarct

Huisarts Renate aan het woord

Geert kwam er pas twee jaar geleden achter dat hij intersekse is

Nanoah voelt zich als queer, non-binair persoon van kleur onbegrepen door zorgverleners

GZ-psycholoog Rosanne aan het woord

Mirjam had overgangs-klachten die niet werden herkend

Dominique kreeg PrEP voorgeschreven van de huisarts en later van de GGD

Sie Pei haar dagelijks leven staat stil tijdens een migraineaanval

Bart vroeg laat hulp voor zijn depressies

Carly kreeg pas drie jaar geleden de diagnose ADHD

Louisa werd als trans vrouw niet voorbereid op het leven daarna

Yoa heeft Parkinson en woont in een woonvoorziening voor oudere LHBTI personen

Birsen kreeg op haar 21ste de diagnose autisme

Psycholoog Kawa aan het woord